Prečo ÁNO onkológia zvierat

Keď sa povie slovo „onkológia“ predstavíme si rôzne veci. Zväčša nepekné a nepríjemné. Onkológia je totiž medicínsky odbor, ktorý sa zaoberá prevenciou, diagnostikou a nechirurgickou liečbou nádorových ochorení. Medzi ľuďmi má onkológia veľmi zlú reputáciu, ktorá vychádza z akejsi zakorenenej nevyhnutnosti a beznádejnosti. Pritom onkológia je jednou z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich oblastí medicíny. A to s tou beznádejnosťou akosi nejde dohromady. Je to preto, lebo onkológia každým dňom prináša viac a viac odpovedí, ktoré spadajú skôr do kategórie nádeje a optimizmu.

Život a zdravie máme len jedno

Na tomto mieste môžeme začať polemizovať o morálnych, spoločenských, samotných medicínskych ale napríklad aj finančných aspektoch. Ale o tom tento text nie je. Pretože všetci sa zhodneme na tom, že život a zdravie máme len jedno. A keďže som veterinárny lekár, tak s plnou zodpovednosťou môžem skonštatovať, že to platí aj pre zvieratá. Rovnako môžem skonštatovať, že onkológia existuje aj vo veterinárnej medicíne a že napreduje rovnako rýchlo, ako tá „ľudská onkológia“. Aké zvláštne slovné spojenie - „ľudská onkológia“. A práve o tej ľudskosti je onkológia v medicíne zvierat. Skvelo to vystihol Henry Fielding: „Nič nečiní človeka ľudskejším ako láska k zvieratám.“

A prečo? Lebo sú naše a sú jedinečné. Vo všeobecnosti sa hovorí, že naši domáci miláčikovia žijú kratšie ako my. Ja osobne si myslím, že žijú rovnako dlho ako my, len rýchlejšie. To čo trvá nám povedzme 80 rokov, stihnú také psy a mačky za približne 14-15 rokov. Pre nás to znamená len toľko, že o to viac sa počíta každý jeden deň, ktoré spolu strávime.

Veterinárna onkológia aj u nás

Vo vyspelejších západných krajinách a aj v zámorí je onkológia u spoločenských zvierat bežnou súčasťou ponúkaných služieb na špecializovaných referenčných pracoviskách. Je to odborná špecializácia, ako napríklad chirurgia či dermatológia a klinická prax potvrdzuje, že štvornohí pacienti túto liečbu často dobre znášajú a dosahujú veľmi dobré klinické výsledky.

U nás je onkológia takpovediac v plienkach a funguje skôr na úrovni spolupráce so zahraničnými pracoviskami- predovšetkým Veterinárnou univerzitou vo Viedni. Posledný rok a pol nám však ukázal, ako ľahko môžeme prísť o možnosť takejto spolupráce kvôli nečakaným okolnostiam, akým je bezpochyby pandémia Covid-19 . Aj to ma priviedlo k myšlienke priniesť tento odborne, personálne, materiálne aj prístrojovo náročný servis k nám na kliniku. Vďaka osobným kontaktom a dobrej spolupráci práve s pracoviskom vo Viedni sme dokázali nadviazať spoluprácu s MVDr. Ondřejem Škorem, Dipl.ECVIM-CA (oncology), ktorý v tejto inštitúcii dlhé roky pôsobil.

Pán doktor Škor je Európsky diplomovaný špecialista v odbore veterinárnej onkológie s bohatou klinickou praxou vo viacerých krajinách v Európe aj v zámorí. Je pre mňa veľkou cťou, že sme dokázali zintenzívniť spoluprácu s takýmto odborníkom medzinárodného formátu priamo na našej klinike, čím sa veterinárna onkológia stáva dostupnejšou pre pacientov na Slovensku. Po dôkladnej príprave zázemia a zabezpečenia potrebných investícií pre poskytovanie takejto starostlivosti na našom pracovisku môžeme spokojne skonštatovať, že sme pripravení poskytovať  starostlivosť aj tým najnáročnejším onkologickým pacientom.

Pevne verím, že už prvé výsledky v najbližších mesiacoch potvrdia nielen užitočnosť, ale priam potrebnosť tejto služby a už čoskoro sa budeme môcť pochváliť úspešne vyliečenými pacientmi a radosťou z riešení predtým často bezvýchodiskovej situácie.

Pokračujte v čítaní

Objednajte sa na vyšetrenie

Sme tu pre Vás počas našich ordinačných hodín
+421 948 029 674