Seriál – Opýtajte sa svojho veterinárneho lekára: Ako by mala prebiehať návšteva pri každoročnej vakcinácii?

Rozhodnutie rozšíriť rodinu o psíka, mačičku alebo aj oboch nesie so sebou veľa radosti a lásky. Veď aj staré čínske príslovie hovorí „Ak si chceš kúpiť lásku za peniaze, kúp si psa“. A je to veľká pravda. Táto nálož lásky a radosti  je však primerane vykúpená zodpovednosťou, ktorú na seba týmto rozhodnutím preberáme. Ide predovšetkým o zdravie- nás a zvierat pri našej vzájomnej interakcii. Chceme predsa, aby štvornohý člen rodiny žil čo najdlhšie a v čo najvyššej kvalite života. A na to potrebujeme niekoho, na koho sa môžeme s dôverou obrátiť a kto nám s týmto našim záväzkom pomôže. Preto by sme si po príchode nového člena rodiny mali nájsť veterinárnu ambulanciu či kliniku, ktorá nám a najmä nášmu chlpáčovi bude vyhovovať. Toto je veľmi dôležité, lebo minimálne párkrát  do roka musíme dať  zvieratko zaočkovať.

Ako je to s vakcináciou zvierat?

O očkovaní sa dnes hovorí veľmi veľa- najmä u ľudí a my na túto horúcu tému dnešných dní nadviažeme. Mäsožravce- psy, mačky, fretky a líšky, ktoré chováme musia byť (našťastie!) podľa zákona povinne vakcinované proti besnote. Interval tejto vakcinácie je daný aktuálnou nákazovou situáciou a tiež typom použitej vakcíny. Podrobnosti vám vysvetlí  veterinárna lekárka alebo lekár. Potom existuje súbor tzv. doplnkových vakcinácií proti chorobám, ktoré spôsobujú závažné a zväčša až smrteľné ochorenia domácich miláčikov. Tieto považujeme za odporúčané a pravdu povediac dnes predstavujú zlatý štandard.

Čo očakávať počas návštevy, na ktorú sa dostavíme kvôli očkovaniu?

V prvom rade si môžeme vydýchnuť, pretože návšteva má priateľský a pohodový charakter- ideme predsa na preventívny zákrok. Síce bude injekcia, ale to nie je až taká katastrofa. Návštevy spojené s preventívnymi vakcináciami sú skvelou príležitosťou pozhovárať sa s pani doktorkou či doktorom o veciach, ktoré sa zmenili od poslednej návštevy. Napríklad zmena kondičného stavu, zmena krmiva, zmena záťaže (niekto v rodine začal behať – aj so psíkom alebo naopak prestal), niekto sa odsťahoval alebo prisťahoval (na toto sú extrémne citlivé práve mačky), o ktorých je dobré sa porozprávať /poradiť s odborníkom. Úvod takejto návštevy by mal byť preto vždy taký skôr príjemný „pokec“, v žiadnom prípade nesmie takáto návšteva začínať tým, že rovno položíme psíka alebo prepravku s mačkou na ordinačný stôl. Je to pre nich extrémne stresujúce a nevhodné. Po úvodnej „zahrievačke“ , kedy sa uvoľní majiteľ a tým pádom aj jeho zvieratko, nasleduje dôkladné klinické vyšetrenie, pri ktorom si pani doktorka alebo pán doktor zvieratko vyšetrí od špičky nosa až po špičku chvosta. Zväčša začíname zmeraním telesnej teploty, skontrolujeme oči, uši, zuby (aspoň teda u tých chlpáčov, ktorí to dovolia) pohmatom skontroluje hrudník, bruško, lymfatické uzliny a v neposlednom rade skontroluje pomocou fonendoskopu činnosť srdiečka a pľúc. Prečo toto všetko? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Vakcinovať možno len zdravého jedinca. A keďže tí naši pacienti nerozprávajú, môžeme sa spoľahnúť len na to, čo nám porozprávajú majitelia a na to, čo sme ako veterinárni profesionáli schopní zistiť pri klinickom vyšetrení. Po takomto vyšetrení skonštatujeme, či v danom okamihu zvieratko nevykazuje žiadne známky ochorenia a prevedieme vakcináciu- jedna mala včielka do kožucha a je to. Ak zistíme drobné odchýlky, ktoré nebránia samotnej vakcinácii (napríklad horší stav zubov, výtok z očí, horšia kvalita srsti), navrhneme majiteľovi riešenia, ako najlepšie tieto menej závažné problémy riešiť. Následne poučíme majiteľa o tom, že zvieratko nesmie po dobu 48 hodín po vakcinácii vystavovať žiadnej fyzickej námahe, úplne rovnako ako je to u ľudí po očkovaní.

Som presvedčený, že aj takéto pravidelné a takpovediac nevyhnutné návštevy u veterinára môžu byť príjemným zážitkom, na ktorý sa môžete tešiť ako na stretnutie s priateľmi, s ktorými ste sa už dlhšie nevideli.

Pokračujte v čítaní

Objednajte sa na vyšetrenie

Sme tu pre Vás počas našich ordinačných hodín
+421 948 029 674