Seriál – Opýtajte sa svojho veterinárneho lekára: Čím sa zaoberá onkologická chirurgia zvierat?

V predošlom blogu som napísal, že onkológia je medicínsky odbor, ktorý sa zaoberá nechirurgickou liečbou nádorov. Nie je to tak úplne pravda. Neoddeliteľnou súčasťou tejto oblasti je totiž onkologická chirurgia, bez ktorej liečba nádorov ani nie je možná. A práve tá je jedným z mojich odborných zameraní, preto by som sa rád podelil o môj pohľad na túto špecializáciu.

Chirurgická liečba nádorov bola po stáročia prvou a jedinou voľbou pri liečení nádorov. Pri jej starovekom zrode stáli mená ako Hippokrates či Galén. Práve títo velikáni svojej doby zadefinovali nevyliečiteľnosť rakoviny, ktorá v povedomí ľudí pretrváva vo veľkej miere až dodnes. Vďaka objaveniu celkovej anestézie a menám ako Bilroth, Handley či Halsted bolo 19.storočie storočím chirurgov. V liečbe nádorov zadefinovali moderné chirurgické postupy. K tomu sa pridala v 20. storočí medicínska onkológia, ktorá kombinuje terapiu liekmi a ožarovanie nádorov a spolu s onkologickou chirurgiou zásadne mení kvalitu i dĺžku života pacientov s rakovinou.

Úspešná diagnostika je základ

Veterinárna chirurgia spoločenských zvierat- psov, mačiek, ale aj drobných hlodavcov doslova kopíruje tento vývoj a na základe jasne definovaných pravidiel liečby onkologických pacientov postupujeme aj my- veterinárni chirurgovia. Čelíme rovnakým výzvam a bohužiaľ aj rovnakým predsudkom. Galénovská fatalistická predstava o nádoroch nad nami stále visí ako zlý tieň minulosti. Pritom dnes na takmer dennej báze úspešne diagnostikujeme a liečime širokú škálu nádorových ochorení našich domácich miláčikov. Od rôznych drobných kožných hrčiek až po nádory kostí, vnútorných orgánov či mliečnych žliaz u súk.

Rád by som sa pristavil práve pri kožných hrčkách. Mnohí majitelia prichádzajú na našu kliniku s tým, že pri hladkaní alebo maznaní sa so svojim psom či mačkou našli to či ono. Chcel by som ubezpečiť, že žiaden zodpovedný veterinárny lekár vás s akoukoľvek hrčkou, či guličkou v koži alebo pod kožou vášho zvieratka nikdy nevysmeje. Práve naopak, jediný a správny postup je vždy snaha o pomenovanie o aký problém sa jedná. Dnes už vieme neinvazívne a pomerne presne diagnostikovať, či ide o nádorový, zápalový alebo degeneratívny proces. A teda či treba konať a nestrácať čas. Lebo aj malá hrčka môže znamenať vážne ohrozenie zdravia alebo až života zvieratka.

Benefity prevyšujú riziká

Ďalším veľkým strašiakom v onkologickej chirurgii zvierat je anestézia. Je pochopiteľné, že operácia psov a mačiek vyžaduje celkovú anestéziu. Jednak kvôli potlačeniu bolesti a rovnako tiež kvôli imobilizácii pacienta. Jednoducho, aby ležal relaxovaný na operačnom stole v polohe, v ktorej ho chirurg potrebuje mať. Obavy z anestézie sú normálne. Je to procedúra, ktorá so sebou nesie riziká, prípadne až smrť. Dobrou správou však je, že vo veterinárnej medicíne máme dnes k dispozícii postupy a spôsoby, ktoré sú bežné pri anestézii ľudí. Riziko komplikácií je tak omnoho nižšie, ako tomu bolo v minulosti a benefity chirurgického zákroku významne prevyšujú tieto riziká.

Rád by som teda na záver posmelil všetkých majiteľov spoločenských zvierat, aby sa nebáli konzultovať so svojim veterinárnym lekárom aj nádorové ochorenia svojich miláčikov. Platí tu totiž rovnaké pravidlo ako u ľudí,včasná diagnostika = včasná liečba. Čím skôr začneme s rakovinou bojovať, tým väčšiu šancu na uzdravenie alebo aspoň získanie kontroly nad týmto ochorením máme. Ak treba operovať, nechajte si vysvetliť všetky riziká a benefity takéhoto zákroku. Pokiaľ máte pochybnosti, požiadajte o druhý názor na pracovisku, ktoré má skúsenosti s liečbou takýchto ochorení. Rozhodnutie je vždy silno emotívna záležitosť, ale aj napriek tomu je dobré mať v rukách čo najviac tromfov- čiže faktov.

Pokračujte v čítaní

Objednajte sa na vyšetrenie

Sme tu pre Vás počas našich ordinačných hodín
+421 948 029 674